Sv. Martina 1a,
Beli Manastir,
Hrvatska,
tel/fax:

+385-31-701-163

E-Mail:
zsrdbaranje@gmail.com

 

________________

Vijesti
Gospodarska osnova
Natjecanja
Statut
Savez OBŽ
TZ Beli Manastir
HŠRS
________________

 

2015.

Šišljagić uručio novi čamac ribočuvarima


U sklopu posjeta Zajednici športsko-ribolovnih društava Baranje 29. listopada, župan Vladimir Šišljagićuručio je čamac za nadzor ribolovnih voda čija je nabava sufinancirana sredstvima Osječko-baranjske županije.

- Ovo je za nas četvrto plovilo, čime će se još više pojačati nadzor ribolovnih voda na površini od ukupno četiri tisuće hektara vodenih površina Drave i Dunava - izvijestio je župana Anđelko Martinčević,predsjednik Zajednice.

Županija je ovom prigodom s iznosom od 30 tisuća kuna s pozicije potpora razvoja ruralnog turizma pomogla nabavu čamca, prikolice za čamac i izvanbrodskog motora, a razliku do 40 tisuća kuna, koliki je ukupan iznos te investicije, osigurala je Zajednica iz svojih sredstava.

Novi je čamac limene konstrukcije s dvostrukim dnom, dužine pet metara, no možda je u ovoj prigodi zgodno napomenuti kako je proizveden na domaćem terenu, u jednom donjomiholjačkom poduzeću.
Opremljen je izvanbrodskim motorom od 30 konjskih snaga.
- Ovo je nastavak potpore i skrbi koju pružamo za svih 25 ribolovnih društava ove zajednice s ukupno 2500 članova. Imaju 55 kilometara vodenih putova Drave i 35 kilometara na Dunavu i sada se nadamo kako će ovim nadzor bit još učinkovitiji - rekao je župan.

A ovaj njegov posjet ribočuvari ove zajednice iskoristili su za dokaz koliko su ove vode napadnute od ribokradica. Zapalili su ukupno 12 kilometara mreža i vrški zaplijenjenih ove kalendarske godine od ribokradica.

Za samo jednog “ulova” našli smo mrežu dugu 1,3 kilometra na lokaciji kod Halaševa - upozorili su ribočuvari. Kako bi bili još opremljeniji, pa tako i uspješniji, Martinčević je najavio namjeru nabave kanua, kojim bi kao lakim plovilom mogli obavljati kontrolu i u poplavnim dijelovima dravsko-dunavskih ritova. (Glas Slavonije)

2015.

BARANJSKA LIGA 2015. GODINA

Završnica Baranjske lige održana je 27.09.2015. godine u Bilju na Staroj Dravi. Sudjelovali su seniori/seniorke u 5 kola, te juniori/juniorke i kadeti/kadetkinje u 3 kola. U Baranjskoj ligi u navedenima kategorijama zajedno se natječu kako muškarci tako i žene, kao i mješovite ekipe. Ove godine ženske ekipe su bile uvjerljivo, kako kod seniora, tako i kod kadeta. Kod juniora nije bilo ženskih ekipa. Završno kolo je održano po tmurnom i prohladnom vremenu. Koristile su se sve vrste prihrane i mamaca, ali kapitalnijih ulova nije bilo, pretožno se lovio keder i sitna babuška. Ulova nije nedostajalo, tako da je prosijek po ekipi bio cca 3.100 gr. Pored medalja i pehara, također su podijelene i nagrade najboljim pojedincima u vidu novčanih bonova.

Domaćin završnog kola Baranjske lige je bila udruga ŠRU Bjelica iz Mece.

REZULTATI:

 • Seniori/seniorke
  AMUR DARDA (žene) 1. Mjesto
  KARAS BILJE 2. Mjesto
  BJELICA MECE 3. Mjesto

 • POJEDINAČNO SENIORI/SENIORKE
  DRAGAN ŠIPURA (Karas Bilje) 1. Mjesto
  ZLATICA MERDA (Belje Kneževo 2 - Ž) 2. Mjesto
  SNJEŽANA ALIMEHAJ (Amur Darda – Ž) 3. Mjesto
  ERIKA KLING (Amur Darda – Ž) 4. Mjesto
  MELITA MARTINČEVIĆ (Amur Darda – Ž) 5. Mjesto

 • JUNIORI/JUNIORKE
  ŠTUKA B.P.S. 1. Mjesto
  RIBIČ GRABOVAC 2. Mjesto

 • POJEDINAČNO JUNIORI/JUNIORKE
  MARCEL ŠARAC (Štuka B.P.S.) 1. Mjesto
  JOSIP BOGNAR (Štuka B.P.S.) 2. Mjesto
  FRAN ANIČIĆ (Štuka B.P.S.) 3. Mjesto

 • KADETI/KADETKINJE
  ŠTUKA POPOVAC (Ž) 1. MJESTO
  ŠTUKA B.P.S.- 1 2. MJESTO
  ŠTUKA B.P.S.- 2 3. MJESTO

 • KADETI POJEDINAČNO:
  ANDREJ MORIĆ (ŠTUKA B.P.S. -2) 1. MJESTO
  MARTIN URANJEK (ŠTUKA B.P.S, -1) 2. MJESTO
  IVANA MIKEC (ŠTUKA POPOVAC) 3. MJESTO
  KAROLINA GRUBIĆ (ŠTUKA POPOVAC) 4. MJESTO
  ANATEA SALAI (ŠTUKA POPOVAC) 5. MJESTO2015.

ODRŽANA MALA ŠKOLA RIBOLOVA

Na Topljskom dunavcu u organizaciji ZŠRU Baranje od 21 do 23. kolovoza 2015. godine održana je 2. Mala škola ribolova za kadete i kadetkinje. U sklopu male škole ribolova kadeti i kadetkinje su imali predavanja dva dana, natjecanje dva dana i zajedničko druženje uz društvene igre.

Prvog dana su pohađali teoretski dio i to:

 • 1. Ustrojstvo saveza
 • 2. Upoznavanje sa slatkovodnim vrstama riba
 • 3. Upoznavanje sa sustavom natjecanja
 • 4. Tehnike ribolovnog natjecanja i discipline

Drugog dana je održan prvi krug natjecanja za kadete i kadetkinje, vrijeme nije poslužilo, bilo je kišovito, te je i samo natjecanje skraćeno za pola sata. Djeca su junački izdržala, a nije nedostajalo i ulova. Poslije natjecanja i podjela medalja, organiziran je ručak za sve. U popodnevnim satima održan je drugi dio male škole ribolova PRAKTIČNI (prezentacija vezivanja udica, pravljenje sistema, hrane i tehnike ribolova od strane natjecatelja). U večernjim satima održano je natjecanje u zabavnim igrama kao što su utrka u vrećama, utrka sa jajima u žlici, utrka sa čašama vode, igra pantomime, igra asocijacija, igra prstena, čarobna kutija iznenađenja... Prvo mjesto u zabavnim igrama osvojil su kadeti ŠRU ŠTUKE Baranjsko Petrovo Selo, drugo mjesto kadeti iz ŠRD LINJAKA Topolje,i treće mjesto kadeti iz SRRU ŠTUKE Popovac.

UKUPAN POREDAK U RIBOLOVU POSLIJE 2 DANA NATJECANJA:

KADETI:

 • MARTIN URANJEK 1. MJESTO
 • PETAR PANDURIČ 2. MJESTO
 • ZOLTAN PALINKAŠ 3. MJESTO
 • (Svi iz ŠRU ŠTUKE Baranjsko Petrovo Selo)

KADETKINJE:

 • KAROLINA GRUBIĆ 1. MJESTO SRRU ŠTUKA Popovac
 • IVANA MIKEC 2. MJESTO SRRU ŠTUKA Popovac
 • LANA ČANAKI 3. MJESTO ŠRD LINJAK Topolje

Svi sudionici koji su pohađali malu školu ribolova dobili su su priznaja i majice za uspomenu.

Grupna slika3 mjestoIgra prstenaPogled na stazuZabavne igrePobjednici zabavnih igaraPobjednice - kadetiPobjednici - kadetiZarobljena kutija2015.

Baranjska liga - rezultati

2015.

Poribljavanje 2015.

Dana 14. 04. 2015. godine ZŠRU Baranje je izvršila poribljavanje voda nad kojima gospodari. Ukupno je poribljeno sa 4365 kg kvalitetnog šarana. Poribljene su slijedeće vode: Stara Drava Repnjak, Đola, Šećeransko jezero, Bučka, Vir Duboševica, Karoca, Tomina bara, Marinkova bara, kanali Barbara i Halasica, Novočeminački kanali, Čeminački kanal, Gmajna, Mirkovački i Grabovački kanali, Stara Drava Bilje, Topoljski dunavac.

2015.

Održan spin kup

Dana 26.04.2015. godine u organizaciji ZŠRU Baranje, održan je proljetni spin kup, na Staroj Dravi u Bilju. Prijavilo se 36 natjecatelja iz OBŽ. Domaćin natjecanja je bio ŠRD Karas iz Bilja. Natjecanje je počelo u 9 a završilo u 13 sati kada su i podjeljene nagrade najuspješnijim ribolovcima, a ostalima su uručena priznanja. Poslije podjele nagrada nastavilo se druženje uz pileći paprikaš. Vrijeme je bilo lijepo i pogodno za ribolov, ali nažalost riba nije grizla pa su i ulovi bili slabi. Nagrade je u ime domaćina uručio Pero Čalušić. Pokrovitelj natjecanja je bio TO Žabica, a sponzori Feher i obrt Karolina. Prvo mjesto osvojio je Tomislav Šimunović član Udice iz D. Miholjca sa ulovom od 1124 grama, drugo mjesto osvojio je Branimir Pajc član Retfale Osijek sa ulovom od 494 grama, treće mjesto osvojio je Miroslav Ivanetić član Retfale Osijek sa ulovom od 436 grama, četvro mjesto Danijel Pugić Udica D. Miholjac, peto mjesto Dario Jurak Štuka N. Čeminac. (ad) Snimio: Georg Grubić

2015.

Poribljene baranjske ribolovne vode

Zajednica sportsko-ribolovnih društava Baranje poribila je ovih dana (stajaće) baranjske ribolovne vode s približno 5000 kilograma autohtonog šarana ljuskaša.(ad)

Kalendar natjecanja 2015.

Preuzmite kalendar natjecanja: OVDJE.

Projetni Spin kup

Prijave za natjecanje mogu se obaviti u TO Žabica ili na dan natjecanja do 08:30 sati.
Natjecanje od 09:00 do 13:00 sati.(Nedjelja)
Kotizacija 70,00 KUNA

Godišnja skupština

Održana je Godišnja skupština Zajednice sportsko-ribolovnih društava Baranje. Izvještaj sa skupštine i plan rada za 2015. godinu možete vidjeti ovdje:
Godišnji plan rada za 2015.
Redovna Godišnja skupština
Fotografije snimio Georg Grubić.

NOVO ZAGAĐENJE VODE U CRNOM KANALU

DRAŽ - Nakon što je u rujnu prošle godine u vodi takozvane Crne Karašice (Crni kanal), kod ulaza kanala u Gajić, zabilježeno jedno od najvećih pomora ribe u posljednje vrijeme, kada je uginulo približno 350 kilograma šarana, 50-ak kilograma štuke te 60-ak kilograma bijele ribe, na istom se mjestu proteklog tjedna umalo dogodio sličan pomor, ali je, zahvaljući rastu vode, on izbjegnut. Uginulo je, doduše, nekoliko kilograma razne ribe, a ono što čelnike Zajednice sportsko-ribolovnih udruga Baranje i općine Draž zabrinjava činjenica je kako netko vode ovog kanala i nadalje zagađuje. Podsjetimo, u rujnu prošle godine voda je na tom mjestu bila tamnozelena, gotovo crna, na površini se pojavila bijela pjena, ispod koje su plutale ribe. Smrad je, rekli su očevidci, bio nepodnošljiv. - Stanje je tada promatrano iduća dva dana, a dopisi su poslani Zavodu za javno zdravstvo, Inspekciji zaštite okoliša i Upravi vodnog gospodarstva. Hrvatske vode uzele su uzorak iz kanala, dok su zajedničkom radnom akcijom izvučene uginule ribe. U izvješću koje je od Ministartsva poljoprivrede, u prosincu prošle godine, dobila općina Draž, stoji kako je zasićenje kisikom u omjeru od 77 posto, dok za pokazatelje KPK, BPK, ortofosfate, amonij i ukupni fosfor nije postignuto dobro ekološko stanje. Istovremeno, pokazatelji pH, nitrati i ukupni dušik odgovaraju vrlo dobrom stanju, pa je, s obzirom na navedeno, a budući da nije utvrđen identitet počinitelja, postupak obustavljen - kažu u ZSRD-u Baranje. No, slično se (osim nesnosnog smrada) dogodilo proteklog tjedna, ali je zahvaljujući spomenutom, pomor spriječen. Dražani i baranjski ribiči s pravom se pitaju tko je krivac za evidentno zagađenje kanala koji je, inače, već godinama, od gradnje biološkog prečistača u Belom Manastiru, pravi mali raj za brojne ribiče. Sumnjaju na određene baranjske gospodarske subjekte, ali ne žele ništa prejudicirati dok nadležni ne kažu konačnu riječ. Indikativno je, tvrde, što su se oba zagađenja dogodila početkom tjedna. Nakon prvog onečišćenja tadašnji direktor Baranjskog vodovoda, Alen Hranić, za Glas Slavonije izjavio je kako je nadležna komisija analizirala vodu koja istječe iz belomanastirskog prečistača u vlasništvu Baranjskog vodovoda. - Analiza je pokazala da onečišćenja nema - rekao je tada Hranić, naglašavajući kako je potencijalno zagađenje, očito, ''stiglo'' nizvodno od prečistača. Kako ističe Anđelko Martinčević, predsjednik ZŠRD-a Baranje, organizirane su svakodnevne ophodnje, kako kanala, tako i potencijalnih zagađivača.(Glas Slavonije)

Počela prodaja ribolovnica

Prodaja ribolovnica po društvima, kažu u Zajednici ŠRU Baranje, počela je od ponedjeljka, 22. prosinca. Ribolovnice se mogu kupiti u sjedištima društava. Cijena ribolovnica nije se mijenjala, pa će seniori morati izdvojiti 500 kuna (400 kuna ribolovnica, 100 kuna članarina), a juniori i seniorke po 300 kuna (200 kuna ribolovnica, 100 kuna članarina).(ad)

Završena Baranjska liga

U nedjelju 28.09.2014. na vodi Stara Drava u Bilju održana su posljednja kola Baranjske lige u kategorijama seniora, juniora i kadeta. Natjecatelj Amura Novica Hostić osvojio je pojedinačno prvo mjesto u konkurenciji seniora.

Rezultati:

14. rujna 2014.

Održan Spin kup Baranja 2014.

Na Zmajevačkom dunavcu, Sunjog čardi, kao i na otvorenoj matici Dunava održan je prvi Spin kup Baranje 2014. - otvoreno natjecanju u lovu na predatora umjetnim mamcem. Organizator natjecanja bili su ZŠRU Baranje, a domaćini su bili ŠRD “Udičar” Zmajevac i ŠRU “Spin” Beli Manastir. Glavni sponzor natjecanja bila je trgovina ribolovnog pribora “Žabica”, “Gogo ribolov”, Monarch dok, Vir Vobler i obrt Karolina. Odazvalo se 90 ribiča, natjecanje je trajalo četiri sata. Kako saznajemo od Anđelka Martinčevića, predsjednika ZSRU, ulov je bio relativno slab s obzirom na broj natjecatelja, ulovljeno je samo deset riba u mjeri, od kojih četiri smuđa i šest štuka, a razlog je stalna promjena vodostaja pa riba ne grize. Prvo mjesto osvojio je Denis Ujarević, član ORŠK-a s ulovom smuđa od 1110 grama i štuke od 780 grama. Drugo mjesto osvojio je Dario Tominac, član Smuđa Beli Manastir, dok je treće mjesto i najulov natjecanja osvojio Vladimir Česko iz ORŠK-a sa štukom od 1692 grama.(GLR)

14. rujna 2014.

Održan Spin kup Baranja 2014.

Na Zmajevačkom dunavcu, Sunjog čardi, kao i na otvorenoj matici Dunava održan je prvi Spin kup Baranje 2014. - otvoreno natjecanju u lovu na predatora umjetnim mamcem. Organizator natjecanja bili su ZŠRU Baranje, a domaćini su bili ŠRD “Udičar” Zmajevac i ŠRU “Spin” Beli Manastir. Glavni sponzor natjecanja bila je trgovina ribolovnog pribora “Žabica”, “Gogo ribolov”, Monarch dok, Vir Vobler i obrt Karolina. Odazvalo se 90 ribiča, natjecanje je trajalo četiri sata. Kako saznajemo od Anđelka Martinčevića, predsjednika ZSRU, ulov je bio relativno slab s obzirom na broj natjecatelja, ulovljeno je samo deset riba u mjeri, od kojih četiri smuđa i šest štuka, a razlog je stalna promjena vodostaja pa riba ne grize. Prvo mjesto osvojio je Denis Ujarević, član ORŠK-a s ulovom smuđa od 1110 grama i štuke od 780 grama. Drugo mjesto osvojio je Dario Tominac, član Smuđa Beli Manastir, dok je treće mjesto i najulov natjecanja osvojio Vladimir Česko iz ORŠK-a sa štukom od 1692 grama.(GLR)

14. rujna 2014.

Održan Spin kup Baranja 2014.

Na Zmajevačkom dunavcu, Sunjog čardi, kao i na otvorenoj matici Dunava održan je prvi Spin kup Baranje 2014. - otvoreno natjecanju u lovu na predatora umjetnim mamcem. Organizator natjecanja bili su ZŠRU Baranje, a domaćini su bili ŠRD “Udičar” Zmajevac i ŠRU “Spin” Beli Manastir. Glavni sponzor natjecanja bila je trgovina ribolovnog pribora “Žabica”, “Gogo ribolov”, Monarch dok, Vir Vobler i obrt Karolina. Odazvalo se 90 ribiča, natjecanje je trajalo četiri sata. Kako saznajemo od Anđelka Martinčevića, predsjednika ZSRU, ulov je bio relativno slab s obzirom na broj natjecatelja, ulovljeno je samo deset riba u mjeri, od kojih četiri smuđa i šest štuka, a razlog je stalna promjena vodostaja pa riba ne grize. Prvo mjesto osvojio je Denis Ujarević, član ORŠK-a s ulovom smuđa od 1110 grama i štuke od 780 grama. Drugo mjesto osvojio je Dario Tominac, član Smuđa Beli Manastir, dok je treće mjesto i najulov natjecanja osvojio Vladimir Česko iz ORŠK-a sa štukom od 1692 grama.(GLR)

19. listopada 2014.

Spin kup Baranje 2014.

Na Zmajevačkom dunavcu, Sunjog čardi i Dunavu 19. listopada 2014. od 9 do 13 sati održava se Spin kup Baranje 2014. – otvoreno natjecanju u lovu na predatora umjetnim mamcem. Kotizacija je 50 kn po natjecatelju. Za uplaćenu kotizaciju dobije se potvrda sa kojom u protuvrijednosti kotizacije možete dobiti pribor u trgovini Žabica. Uplata kotizacije može se izvršiti u trgovini Žabica, ribolovnom salonu Gogo, sjedištu ZŠRU Baranje i neposredno na Sunjog čardi do 8 sati. Nagrade: 1. Ručni sonar 2. Štap za spinanje i 3.Rola za spinanje. Za prva tri mjesta (sponzor Gogo ribolov) najulov- ribolovnica za vode Zajednice Baranje za 2015. i druge vrijedne nagrade. Za sve sudionike osiguran ručak. Sve informacije na 031/701-163 i 098/716-292. Sponzori: Žabica (glavni sponzor), Gogo, Monarch dok i obrt Karolina Organizator natjecanja: ZŠRU Baranje, Domaćini: ŠRD «Udičar» Zmajevac i ŠRU «SPIN» Beli Manastir.(ad)

14. rujna 2014.

Održan Kup Karas Bilje

frame

Na Staroj Dravi Bilje 14. rujna 2014. godine održano je tradicionalno ribolovno natjecanje kluba ŠRK Karas iz Bilja. Iako je noć najavljivala kišu, jutro je donijelo vedro i suho vrijeme, tako da je bilo idealno za ribolov. Za plasman u pojedinačnoj konkurenciji sudjelovali su članovi ŠRK Karas Bilje. U kategoriji kadeta najbolji je bio Mislav Toth s ulovom od 864 grama, drugo mjesto osvojio je Antonio Šivak s ulovom od 370 grama, dok je treći bio Tin Antonio Krištof s ulovom od 308 grama. U kategoriji seniora najbolji je bio Stevica Pratnemer s 1240 grama, drugo mjesto osvojio je Dominik Čokaš sa 1060 grama, dok je treći bio Josip Pratnemer s 598 grama. U ekipnom plasmanu najbolji su bili domaćini, ŠRK Karas Bilje koji su lovili su sastavu Dragan Šipura, Drago Pratnemer i Anton Novak s ulovom od 4874 grama i devet bodova. Drugo mjesto osvojila je ekipa Virje Gat u sastavu Josip Vereš, Stevo Holenda i Damir Torjanac, ulovivši 4534 grama i 10 bodova. Treće mjesto pripalo je ekipi Linjak Čeminac za koju su nastupili Mijo Hranjec, Siniša Zarev i Ramadan Bajčirović, ukupno ulovivši 2764 grama i osvojivši 10 bodova.(Glas lova i ribolova)

2. listopada 2014.

Memorijalni kup Petar Dumančić – Plećaš

frame

Ribolovci ŠRD Grabovac gospodare s grabovačkim kanalima koji presijecaju „beljske table“ na pustarama Sokolovac i Jasenovac. Kako doznajemo od Josipa Tota, predsjednika društva, pojedini Grabovčani počeli su se baviti sportskim ribolovom još 1976. godine, tada kao članovi SRD-a Udičar iz Zmajevca. Godine 1988. osnovan je grabovački ogranak tog društva zahvaljujući Ivanu Kožiću, koji je tada imenovan i za prvog predsjednika. Već 13. siječnja 1991. godine osnovan je ŠRD Ribič Grabovac, također pod predsjedništvom Ivana Kožića. Zanimljivo je da su Grabovčani tada osnovali i Komisiju za zaštitu okoliša. Za vrijeme okupacije Baranje ribolovno društvo prestaje djelovati da bi se ponovno aktiviralo u radu 24. svibnja 1998. godine, kada je za predsjednika izabran Petar Dumančić. U ovoj godini ŠRD Ribič Grabovac ima 206 članova te bilježimo svake godine povećanje članstva. Dok se ostala društva bore s pa dom članstva, mi povećavamo svoje članstvo. Većina naših članova je iz Grabovca, a gravitiraju nam i ribiči iz Kneževih Vinogra, Mirkovca, a ima i članova čak iz Osijeka. Uz seniore, u članstvu je i 18 seniorki i 30 kadeta, ističe predsjednik Josip Tot. Imamo i dvije ekipe, kadetsku i juniorsku, koje se natječu u Baranjskoj ligi. Gospodarimo kanalima ukupne površine oko četiri hektara i redovito ih svake godine poribimo s približno tonu ribe, uglavnom šaranom i amurom. Na našim kanalima zabilježeni su ulovi amura i od 10-11 kilograma, a šarana do devet kilograma, štuke naravno ima i pravih kapitalaca, težih od šest kilograma, ističe Tot. U spomen na našeg predsjednika Petra Dumančića, 2011. godine počeli smo njemu u čast s održavanjem ribolovnog kupa naših članova, pod nazivom Memorijal Petar Dumančić - Plećaš. Nažalost, ove godine vrijeme nam na dan okupljanja, 14. rujna, nije bilo naklonjeno pa su sudjelovali samo oni najhrabriji, njih 35 natjecatelja. Nakon početka natjecanja vrijeme se razvedrilo i lovilo se u idealnim uvjetima, no, nažalost, riba nije grizla pa su o plasmanima odlučivali doslovce grami. U kategoriji kadeta natjecalo se pet natjecatelja, a najbolji je bio Jan Jumić s ulovom od 940 grama, drugo mjesto osvojio je Tomislav Salkanović s 335 grama, a treće Jakov Vujčić s ulovom od 160 grama. U kategoriji seniora najbolji je bio Atila Matić s ulovom od 3205 grama, koji je osvojio i prijelazni pehar Memorijala, drugo mjesto pripalo je Zoranu Luliću s ulovom od 2030 grama, treće mjesto osvojio je Josip Vrdoljak s 1900 grama. Na natjecanju je sudjelovala i jedna seniorka, Anica Muck, koja je lovila sa svojim muškim kolegama, a ulovila je 740 grama ribe. Nakon završetka natjecanja i vaganja ulova podijeljene su medalje za najbolje natjecatelje, a prijelazni pehar Memorijalnog kupa Petar Dumančić - Plećaš Atili Matiću uručila je Jasna Dumančić, supruga pokojnog Petra Dumančića.(Glas lova i ribolova)

29. rujna 2014.

Na Crnom kanalu uginulo oko 460 kilograma šarana, štuke i bijele ribe

frame

Približno 350 kilograma šarana, 50-ak kilograma štuke te 60-ak kilograma bijele ribe uginulo je proteklog tjedna u vodi takozvane Crne Karašice (Crni kanal), kod ulaza kanala u Gajić. Kako ističu mještani, tim je kanalom već godinama, od gradnje biološkog prečistača u Belom Manastiru, tekla čista voda i bio je pravi mali raj za brojne ribiče. Voda iz kanala nizvodno od Gajića prepumpava se u Karašicu, koja ju odvodi do Dunava. Odnedavno na površini vode pliva pjena i širi se nesnosan smrad. - Dojavu smo dobili proteklog tjedna, a nakon što smo izišli na teren i vidjeli o čemu se radi, pomor ribe prijavili smo nadležnim tijelima - kaže načelnik općine Draž Stipan Šašlin, napominjući kako su na teren izišli i predstavnici Hrvatskih voda, nadležne inspekcije te policija. Istovremeno, dodaje Šašlin, protiv nepoznatog počinitelja podnijeli su kaznenu prijavu. - Izvidi su u tijeku, neke indicije postoje, ali o tome će više reći policija - naglašava Šašlin. Na teren su izišli i predstavnici Zajednice sportsko-ribolovnih udruga Baranje, čiji predsjednik Anđelko Martinčević potvrđuje Šašlinove riječi. Kaže kako se već dugo nije dogodio tako veliki pomor ribe. - I mi podnosimo prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a u tijeku je izrada odštetnog zahtjeva - kaže Martinčević, naglašavajući kako je riječ o velikoj šteti budući da je riječ o potencijalnim maticama, čija cijena nije ista kao ona za “običnog” šarana ili neku drugu vrstu ribe. Odmah nakon zaprimanja dojave, nastavlja, članovi baranjskog ZSRU-a ribu su pokupili s površine vode i odbacili u jamu, koju su, nakon što je riba posipana krečom, zatrpali. - Zavod za javno zdravstvo izradit će analizu vode za otprilike tjedan dana, a mi smo i te kako nestrpljivi da saznamo što je posrijedi. To više što su Hrvatske vode u bliskoj budućnosti donedavno čistu kanalsku vodu “bypassom” planirale prebacivati u Bučku, odakle bi odlazila u Topoljski dunavac, popularni Puškaš, jednu od ribom najbogatijih voda u Baranji i njezinoj okolici, te veliko izletište. I Martinčević spominje indicije, ali ni o čemu ne želi pričati prije rezultata analize, odnosno kriminalističke obrade koja je u tijeku. Neslužbeno saznajemo kako mjesni ribiči i stanovnici tog dijela Baranje sve povezuju s nekadašnjom Škrobarom, budući da meteorološki uvjeti nisu mogli izazvati takozvani zijev ribe, ali je ovu informaciju bilo nemoguće provjeriti. Ivica GETTO (Glas Slavonije)

29. rujna 2014.

Održana prva Mala škola ribolova

frame

U organizaciji ZŠRU Baranja, od 22. do 24. kolovoza 2014. godine na Topoljskom dunavcu održana je prva Mala škola ribolova. Malu školu ribolova uspješno je prošlo 45 djece u dobi do 15 godina, odnosno do kategorije kadeta. Uz njih, kao glavne sudionike, sudjelovali su i njihovi roditelji i ostali pratioci u bar jednakom broju, što uz organizatore Male škole daje broj sudionika koji pramašuje brojku stotinu. Svi sudionici su na Maloj školi sudjelovali dva dana, odnosno noć su proveli u šatorima, u kampu koji je podignut u okolici ribičkog doma na Topoljskom Dunavcu. Mala škola ribolova službeno je otvorena u petak, 22. kolovoza, u 16. sati, a nazočili su Vladimir Sever, predsjednik HŠRS-a, Željko Macanić, predsjednik ŠRS-a OBŽ-a i Anđelko Martinčević, predsjednik ZŠRU-a Baranje. Svi sudionici upoznati su kroz teorijski dio sa ustrojstvom ribolovnog saveza, slatkovodnim vrstama riba, sustavnom natjecanja, tehnikama ribolovnog natjecanja i disciplinama natjecanja, koji im je održao Anđelko Martinčević. U subotu, drugog dana natjecanja, održano je pojedinačno natjecanje za sve pohađatelje Male škole ribolova. Natjecalo se 19 kadeta i 11 kadetkinja. Nakon prvog natjecateljskog dana, održan je praktični dio Male škole ribolova, u kojem su Atila Živić i Darko Kobijak prezentirali vezivanje udica, pravljenje sistema, hrane i tehnike ribolova od strane natjecatelja.U nedjelju, trećeg dana Male škole, održan je drugi dan natjecanja, nakon čega su izvagani ulovi i pristupilo se zbrajanju rezultata oba dana. U kategoriji kadeta najbolji je bio Martin Uranjek, član Štuke Baranjsko Petrovo Selo s tri boda i ulovom od 3158 grama. Drugo mjesto pripalo je Mihaelu Selaru, članu Šarana iz Batine s pet bodova i ulovom od 4624 grama. Treće mjesto osvojo je Zoltan Palinkaš, član Štuke Baranjsko Petrovo Selo s osam bodova i 1624 grama. U kategoriji kadetkinja najbolja je bila Karolina Grubić, članica Štuke Popovac s tri boda i ulovom od 1832 grama. Drugo mjesto osvojila je Lana Čanaki, članica Linjak Topolje s pet bodova i ulovom 1538 grama, dok je treće mjesto osvojila Ivana Mikec, članica Štuke Popovac s pet bodova i ulovom od 1458 grama. Kako doznajemo od sudionika Male škole ribolova, svi sudionici bili su oduševljeni i zadovoljni, te su najavili svoj dolazak i sljedeće godine, što najbolje pokazuje koliko je ova manifestacija zapravo bila uspješna.(Glas lova i ribolova).

 

21. ožujka 2014.

Održan seminar za suce

frame

U Ribičkom domu ŠRD „Drava“ Osijek, održan je seminar sudaca za ribolovna natjecanja. Zajednica ŠRU Baranje nazočila je tom seminaru sa slijedećim sucima: Anđelko Martinčević, Miroslav Preksavec, Erika Kling, JanikaKling, Šandor Šajtoš, Stjepan Živić, Krunoslav Vujević i Kazimir Vujević. (ad)

 

05. ožujka 2014.

Pazite na nove propise u ribolovu!

frame

Prigodom samo jednog izlaska u nadzor manjeg dijela baranjskih ribolovnih voda, ribočuvari Zajednice sportsko-ribolovnih udruga Baranje prošlog su tjedna bili prisiljeni ispisati sedam kazni ribičima koji ili nisu znali ili su “zaboravili” pravila koja se na vodi moraju poštovati. Pravila, tvrdi dopredsjednik ZSRU Baranje i koordinator Ribočuvarske službe, Pero Čalušić, nisu od jučer, premda se do ulaska Hrvatske u EU baš i nisu primjenjivala. Početkom godine krenula je njihova puna primjena.
- Do sada su neka pravila bila samo mrtvo slovo na papiru. No, sukladno naputcima, na vodi se moramo ponašati onako kako to nalažu zakonskeodredbe - kaže, napominjući kako rad ribočuvarske službe nadzire i ribarski inspektor. Sve ribiče upozorava na neke važnije odredbe zakona, čije je nepridržavanje bio i osnovni razlog ispisivanja većeg broja kazni.
- Nijedan ribič, primjerice, vodu ne smije napustiti prije nego što na plemenitim ribama (šaran, štuka, smuđ, som...) koje je ulovio, a može ih uloviti tri tijekom jednog ribolova, nije odrezao donju peraju - kaže, objašnjavajući kako se to čini zato da riba ne bi završila u nekom odugostiteljskih objekata. Nadalje, priča Čalušić, svaki ribič ima pravo riboloviti s tri štapa s po jednom udicom.
- Svaki štap “viška” kažnjava se sa po 600 kuna i obvezom napuštanja ribolovne vode - nastavlja, dodajući kako se ne može tolerirati ni ribička isprika da su “zaboravili” ribolovnicu kod kuće ili u automobilu, te čuvanje ulovljene ribe u kantama ili metalnim čuvaricama. Kako bi, zbog pune primjene zakona, ribiči bili što manje kažnjavani, predstavnici ZSRU-a Baranje obilaze skupštine SRU-a i njihove članove podsjećaju na pravila kojih se ribiči na vodi moraju pridržavati.Inače,baranjske vode trenutačno nadziru 22 ribočuvara, a u 25 sportsko-ribolovne udruge krajem prošle godine bilo je učlanjeno približno 2.300 ribiča.
Kako ističe Anđelko Martinčević, predsjednik ZSRU-a Baranje, ove će godine ribolovne vode biti poribljene s pet tona šarana, od čega će dvije trećine u vodu biti ubačene tijekom proljeća, a ostatak na jesen. “Prvo poribljavanje obavit ćemo kada skupimo dovoljno sredstava, budući da je prodaja ribolovnica u punom jeku”, kaže Martinčević. Zadovoljno ističe kako su dobili naputak da prodaja ribolovnica nije oporeziva pa će 64 kune od svake prodane ribolovnice (što je ukupno 130-ak tisuća kuna) biti upotrijebljene za dodatno poribljavanje i pojačavanje rada ribočuvarske službe, koja ima određenih problema, a ponajprije nedostatak plovila za nadzor voda. Dotaknuo se i pravilnika vezanog uz gospodarski ribolov kojim, tvrdi, nisu zadovoljni jer ribarima omogućava korištenje neselektivnog alata.(Glas Slavonije)

 

25. veljače 2014.

Martinčević u Brifingu

frame

Novoizabrani predsjednik Zajednice športsko-ribolovnih društava Baranje Anđelko Martinčević bio je gost emisije Brifing na Radio Baranji.. Potvrdio je kako je očekivano pao broj članova za 200-tinjak, tako da je u Baranji trenutačno 2.500 registriranih pecaroša u 25 društava.
- Očekivali smo i veći pad jer je besparica i dijelu naših članova 500 kuna godišnje je prevelik izdatak. Kako bi se kvalitetnije skrbilo o 4.300 hektara vodenih površina te 35 km toka Dunava i 55 km Drave, potrebno je poboljšati rad ribočuvarske službe, prije svega poboljšati mobilnost, rekao je Martinčević.
Rezultati njihovog volonterskog rada je oko 10.000 metara zaplijenjenih mreža, vrški i senkera te 40-ak prijava za krađu ribe. Za sada nemaju kvalitetan motor za 15 godina star čamac, ali dobiveno je obećanje Županije da će kupiti motor. Uz njih na terenu je i gospodarski inspektor, koji je od studenog do siječnja ispisao više od 200 prijava zbog raznih prekršaja prilikom pecanja. Radi se uglavnom o čuvanju ribe u čuvaricama koje nisu končane, štap više, neimanje dozvole, riba ispod mjere i više od tri ribe dnevno. I inspektor ima problem čamca, tako da mu je vrlo teško nadzirati rijeke, a i sam Zakon o slatkovodnom ribarstvu ima puno nedorečenosti jer su se gospodarskim ribarima proširene ovlasti oko uvjeta ribolova, a nije reguliran način nadzora.
Koliko je loše napisan svjedoče prijavljene količine ribe koje su premale za opstanak gospodarskog ribarenja i samim tim pobuđuju naše sumnje. O monitoringu, kojega plaćamo mi sportski ribiči je puno rečeno i samo ću ponoviti da ga nismo mi tražili, a nadziremo 24 sata ulov. Na Puškašu je krajem prošle i početkom ove godine izlovljeno 1.600 kg soma i 5.900 kg tolstolobika, a rekorderi su tolstolobik od 72 kg i som od 40 kg. Nakon toga je u Puškaš oko vraćeno 2.300 kg šarana, dodao je Martinčević.
U 2014. Godini planirano je redovito poribljavanje sa 5 tona ribe, a s obzirom da je na Puškašu ove godine šaranaški kup bit će ubačeno još 2 tone ribe. Osim tog kupa organiziramo završnicu Kupa Hrvatske u Belom Manastiru, odnosno Šećeranskom jezeru i u općini Draž, odnosno na Topoljskom dunavcu. Bit će to okupljanje preko 500 natjecatelja i još 200-tinjak gostiju. U ovoj godini je u planu obnova Male škole ribolova, za koju sada ima 400-tinjak zainteresirane djece, dodao je Martinčević.(rb)

 

03. veljače 2014.

Novi predsjednik Anđelko Martinčević

frame

Anđelko Martinčević novi je predsjednik Zajednice sportskih ribolovnih udruga Baranje, jednoglasno je odlučeno na izbornoj Skupštini 2. veljače u Novom Čemincu. Na mjestu predsjednika zamijenio je Ivana Gerenčira, koji se, nakon isteka mandata, odlučio povući u mirne vode.
- Krećemo s novim idejama i nekim novim ljudima - rekao je nakon Skupštine Martinčević, naglasivši kako je prioritet nastavak skrbi o baranjskim ribolovnim vodama, koje su među najbogatijima ribom u ovom dijelu Europe. Budući da koncesija istječe za sedam godina, ZSRU će aktivnosti usmjeriti na njezino produženje, kako bi vode i nadalje bile pod njihovim okriljem, u što svi čvrsto vjeruju.
- Idemo i u djelomičnu reorganizaciju ribočuvarske službe na način da u nju uključimo nove ljude. To je zahtjevan posao, pa će novi ribočuvari biti većinom netom razvojačene osobe i bivši policajci, dok će starijima biti prepušteni kanali - objašnjava Martinčević. Najavio je niz aktivnosti, među kojima domaćinstvo završnice ribolovnog Kupa Hrvatske, koje će biti održano na stazama na topoljskom Dunavcu i Šećeranskom jezeru, uz pokroviteljstvo Belog Manastira. Isto tako, dodao je, zadržat će dosadašnju razinu poribljavanja baranjskih voda, pa čak i pojačavanje intenziteta ako bude bilo dovoljno novca.
- Nastojat ćemo vode poribiti kvalitetnom ribom. Tako ćemo u topoljski Dunavac i staru Dravu ubaciti autohtonog šarana ljuskaša koji se u njima može mrijestiti - kaže Martinčević.
(tekst i foto Glas Slavonije)

 

15. siječnja 2014.

Prepariran tolstolobik težak 60-ak kilograma

frame

Divovski, preparirani, primjerak tolstolobika uskoro će krasiti prostorije Zajednice sportsko-ribolovnih udruga Baranje. Ulovljen je tijekom prošlogodišnjeg selektivnog izlova soma i tolstolobika, proljetos i ljetos, iz voda Topoljskog dunavca (Puškaša), a baranjskim je ribičima, osim zbog svojih dimenzija, zapeo za oko zbog nekarakterističnih boja.
- Tolstolobik je obično bijelo-siv, a ovaj je sasvim drugačiji. Osim toga, zanimljive su i njegove dimenzije. U baranjskim vodama obično dosegne težinu između osam i deset kilograma, a ovaj je bio znatno teži - priča preparator Goran Mamuzić, naglašavajući da je težio šezdesetak kilograma. Dodaje da je teško govoriti o nekim rekordima što se težine ribe tiče, jer je riječ o vrsti koja rijetko zagrize mamac, pa tolstolobika sportski ribiči ne love tako često. Ovaj je primjerak, naime, ulovljen ribarskom mrežom.
- Konzumiranje tolstolobikova mesa je zdravo, a preporučuje se osobama koje imaju problema s kolesterolom. Koliko znam, u Mađarskoj čak postoji nekoliko rehabilitacijskih ustanova koje prehranu pacijenata temelje, između ostaloga, upravo na tolsolobiku - kaže.
Inače, na prepariranju je radio približno četiri mjeseca. Nakon što su mu ribiči donijeli ulovljenu ribu, fotografirao ju je, ogulio kožu i napravio model na koji se navlači koža.
- Nakon toga riba se suši. Ovisno o težini, sušenje traje od jednog do tri mjeseca. Posljednja je etapa vraćanje boja - ističe Mamuzić. Preparirani baranjski tolstolobik nije bio najveći ulovljeni u posljednjem selektivnom izlovu. Dopredsjednik ZSU -a Baranje, Anđelko Martinčević, tvrdi da je primat pripao tolstolobiku od 72 kilograma.
- Tolstolobik se hrani travom i planktonom. Tako velikom primjerku za hranidbu je potrebna površina od dva hektara, a površina Puškaša približno je 240 hektara - objašnjava Martinčević, naglašavajući da je upravo zbog toga, dakako nakon obavljenog monitoringa, struka odlučila krenuti u selektivni izlov tolstolobika i soma. (Glas Slavonije)

 

 

18. lipnja 2013.

Počeli radovi na izgradnji
ribolovne staze na Puškašu

frame

TOPOLJE - Počeli su radovi na izgradnji ribolovne staze na obali Topoljskog dunavca, popularnog Puškaša. Kako ističe Ivan Gerenčir, predsjednik baranjske ZŠRU, za sada je riječ samo o košnji nasipa, nakon čega slijede oni ''ozbiljniji''. Izgradnja je, zbog svih ishođenih dozvola, tehnički mogla početi još u svibnju, ali je, zbog procesa vezanih uz tamošnju floru i faunu, prolongirana. Podsjetimo, staza će biti dugačka približno 1,3 kilometra, a protezat će se od Ribičkog doma prema Dražu. Gerenčir napominje kako će cijelom dužinom staze biti izgrađena cesta, koja će spajati dva izletnička naselja. Uz nju bi, u dogledno vrijeme, trebale biti postavljene sjenice. Baranjski ribiči tvrde kako će ova staza biti najbolja u Hrvatskoj, pa i šire. ''Teško je u kratkim crtama objasniti što će staza značiti Zajednici i turističkom razvoju ovog područja. Nema sumnje da je Topoljski dunavac jedna od najboljih ribolovnih voda u ovom dijelu Europe, što znači da, osim održavanja šaranskih i regionalnih natjecanja, lako možemo dobiti organizaciju europskih i svjetskih prvenstava'' tvrdi Gerenčir, dodajući kako to znači i veći priljev novca iz budžeta Hrvatskog ribolovnog saveza, pa i državne blagajne. O izgradnji staze članovi ZSRU Baranje pričaju već godinama, pa treba shvatiti njihovo ushićenje zbog ishođenih svih potrebnih dozvola. Nema sumnje da će se stazom koristiti i veliki dio od 2.600 članova 26 baranjskih ribolovnih društava.(G.S.)

 

18. lipnja 2013.

Somovi nisu htjeli gristi

frame

Nekoliko primjeraka ispod dopuštene mjere koji su vraćeni u vodu epilog je proteklog vikenda održane Somijade koju je na Topoljskom dunavcu organizirala ZŠRU Baranje. Petnaestak ekipa i sedam pojedinaca kućama su se vratili praznih ribočuvarica.
- Riba nije htjela gristi - kaže Ivan Gerenčir, predsjednik ZŠRU. Nikome nije jasno što se dogodilo da somovi ne grizu, ali prvi zaključak je pretoplo vrijeme.
- Zavukli su se u dubine i čekaju osvježenje - komentira Gerenčir, demantirajući kako Somijada nije trebala biti organizirana neposredno nakon selektivnog izlova somova iz Puškaša.(gs/ad)

07. lipnja 2013.

Prijave za Somijadu 2013.

frame

Pozivamo sve ribiče lijepe naše Hrvatske pa i šire da se odazovu na ovo jedinstveno na u lovu na našu najveću riječnu ribu grabljivicu soma u neprekidnom trajanju od 42 sata.

Organizator: Zajednica ŠRU Baranje Beli Manastir
Mjesto održavanja: Topoljski dunavac - Puškaš
Datum održavanja: 14.-16.06.2013.
Kotizacija: Pojedinac 150 kn, ekipa 300 kn
Staza za lov: od drugog vira pa do Balić foka

Zainteresirani se mogu prijaviti na natjecanje kao pojedinac ili kao ekipa. Ekipu čine 3 člana od kojih ribu smiju loviti samo dvojica, i to svaki sa po tri ribolovna pribora na kojima je po jedna udica. Pojedinac lovi sa tri ribolovna pribora.
Ribolov iz čamca je dozvoljen.

Čamac se smije kretati dužinom cijele staze neograničeno.

Na natjecanju se neće izvlačiti startne pozicije, vec će se natjecateljima omogućiti odabir mjesta za ribolov i logor, kojeg će si sami i urediti.
Pozicije za logor i ribolov moći će se izabrati i zauzeti u petak 14.6.2013. već od 6 sati ujutro.

Svaki natjecatelj ili ekipa dobit će svoj broj koji će morati istaknuti na vidnom mjestu u logoru i na čamcu, a po noći i osvijetliti.

OTVORENJE NATJECANJA:
Otvorenje natjecanja je 14.6.2013. u 14 sati ispred ribičkog doma ZŠRU Baranje na Topoljskom Dunavcu-vikend naselje kod crkve Sv. Petra.

SATNICA NATJECANJA:

PETAK 14.6.2013.
14,00 - 15,00 otvaranje natjecanja
15,00 - 16,00 odlazak na stazu
16,00 početak natjecanja

NEDJELJA 16.6.2013.
10,00 završetak natjecanja
12,00 proglašenje pobjednika i uručenje nagrada i priznanja

Prijavit će se moći i na sam dan održavanja natjecanaj tj. 14.6.2013. do 14 sati gdje će se moći uplatiti i kotizacija.

Ekipe ili pojedinci koji vrše uplatu kotizacije na žiro račun ZŠRU Baranje dužni su prilikom prijave priložiti i preslik uplatnice kao dokaz o uplati kotizacije.

Adresa organizatora: ZŠRU Baranje sv. Martina 1A, Beli Manastir.
Broj žiro-računa: HR 142390001-1100185453
Kontak brojevi:
099-708-6844 Marina Škulac, administrator zajednice
098-181-4739 Anđelko Martinčević, predsjednik natjecateljske komisije
Domaćin natjecanja će za prvo, drugo, treće mjesto i najulov osigurati vrijedne nagrade te za sve natjecatelje završni ručak u nedjelju 16.6.2013.

Ribički ispit:
U subotu 15.6.2013. s početkom u 17 sati održat će se polaganje ribičkog ispita za ribiče - pripravnike, odnosno za one osobe koje nemaju uvjerenje o položenom ribičkom ispitu, a žele biti ribolovci.
Informacije na tel. 031/701-163

Organizator
Zajednica ZŠRU Baranje

 

08. svibnja 2013.

Na Puškašu će biti najbolja
ribolovna staza u Hrvatskoj!

frame

Do kraja godine na obali Topoljskog dunavca bit će puštena u rad nova ribolovna staza za koju baranjski ribiči i čelništvo Zajednice sportsko-ribolovnih udruga tvrde kako će biti najbolja u Hrvatskoj, a možda i šire.
- Stigla je i posljednja potrebna suglasnost, pa prepreka više nema - više je nego zadovoljan Ivan Gerenčir, predsjednik baranjskog ZSRU-a, naglašavajući kako je već poznat investitor i izvođač radova. Gradnja staze, tehnički, mogla bi početi već sutra, ali su ribiči, u dogovoru sa strukom, početak radova prolongirali za rujan, kako ne bi poremetili prirodne procese vezane uz tamošnju floru i faunu (gniježđenje ptica, primjerice).
- Staza će biti dugačka približno 1,3 kilometra, a protezat će se od Ribičkog doma prema Dražu - objašnjava, naglašavajući kako će cijelom dužinom biti sagrađena cesta, koja će spajati dva izletnička naselja. Uz nju bi trebale biti postavljene sjenice. Planiraju ribiči aktivirati i Ribički dom koji je, kao i okolno zemljište, u vlasništvu ZSRU-a. Trenutačno se koristi samo nekoliko puta godišnje, a hoće li ga dati u koncesiju ili će biti neko drugo rješenje, odlučit će Upravni odbor zajednice.
- Teško je u kratkim crtama objasniti što će staza značiti Zajednici i turističkom razvoju ovog područja. Nema sumnje da je Topoljski dunavac jedna od najboljih ribolovnih voda u ovom dijelu Europe, što znači da, osim održavanja šaranskih i regionalnih natjecanja, lako možemo dobiti organizaciju europskih i svjetskih prvenstava - tvrdi Gerenčir, dodajući kako to znači i veći priljev novca iz budžeta Hrvatskog ribolovnog saveza, pa i državne blagajne.
O izgradnji staze članovi ZSRU-a Baranje pričaju već godinama, pa treba shvatiti njihovo ushićenje zbog ishođenih svih potrebnih dozvola. Nema sumnje da će se stazom koristiti i veliki dio od 2.600 članova 26 baranjskih ribolovnih društava.(Glas Slavonije)

 

09. travnja 2013.

Izlov somova na Topoljskom dunavcu

frame

Zajednica sportsko-ribolovnih društava Baranje obavještava svoje članove da je počeo selektivni izlov alohtonih vrsta riba tolstolobika i soma na Topoljskom dunavcu - Puškašu.
Prema riječima dopredsjednika Zajednice Anđelka Martinčevića, izlov se radi na temelju Rješenja Ministarstva poljoprivrede.
- Molimo sve ribiče koji ribolove na Topoljskom dunavcu da obrate pozornost na postavljene ribolovne alate koji služe za selektivni izlov, te da ih ne diraju i ne oštećuju. Posebice molimo one koji ribolove iz čamca da pripaze na te alate - kaže Martinčević.
Koliko će dugo izlov trajati ovisit će o procjeni stručne osobe - prof. dr. sc Anđelka Opačka s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Naime, pratit će se frekvencija izlova - ako je duže vrijeme količina izlovljene ribe konstantna ili se povećava, dotle će trajati izlov. Ako količina ribe počne opadati nekoliko dana, izlov će prestati. Izlov obavlja registrirani ribarski obrt Šimić.(gs)

 

 

18. ožujka 2013.

Suci položili ispit

frame

Članovi Sudačke komisija Zajednice ŠRU Baranje nazočili su Seminaru za suce koji se svake godine održava u ovo vrijeme godine,u Osijeku. Članovi koji su sudjelovali na seminaru i uspješno položili testiranje od strane HŠRS su slijedeći: od državnih sudaca: Stjepan Živić, Anđelko Martinčević i Miroslav Preksavec. Od društvenih sudaca Šandor Šajtoš, Željko Nedić, Janika i Erika Kling.(ad)

 

 

13. ožujka 2013.

Radna akcija na Repnjaku

frame

U organizaciju ZŠRU Baranje početkom ožujka održana je radna akcija na Staroj Dravi repnjak. Akcija je bila u svrhu produženja i čišćenja staze Stara Drava Repnjak kako bi se stekli uvjeti za održavanje kola prve i druge lige HŠRS. Odazvalo se 30 osoba iz raznih ribičkih društava (Amurd Darda, Esseker osijek, Belišće Belišće, Gakovac Novi bezdan, Štuka Baranjsko Petrovo Selo…).

 

06. ožujka 2013.

Borba protiv krivolova

frame

Iako su ribočuvari baranjske Zajednice sportskih ribolovnih udruga proširili aktivnosti i još više “otvorili oči”, a budna je i granična policija, ribokradice ne miruju. Kako ističe Ivan Gerenčir, predsjednik ZSRU Baranje, krajem veljače na djelu su uhvaćeni D.H. (32) iz Draža i D. Š. (31) iz Duboševice. U krađi ribe na području Topoljskog dunavca, na predjelu zvanom Venecija, zatekli su ih policijski službenici PP Beli Manastir.
- Zatečeni su u povlačenju ribarske mreže veličine 20 puta 1 metar (veličine oka 4 x 4 centimetra), u kojoj je bilo desetak riba - priča Gerenčir, napominjući da je jedan od njih zbog krivolova pod dvogodišnjim uvjetnom kaznom. Cijeli slučaj baranjska ZSRU prijavila je Općinskom državnom odvjetništu.
- Ne razumijem ih. Osim što im bude oduzet ribolovni pribor, čekaju ih kaznekoje mogu biti od 2.000 kuna pa i do zatvorske kazne, a sve zbog nekoliko riba - objašnjava Gerenčir, naglašavajući da je ribokradica sve manje, ali ih, unatoč poduzetim mjerama, još uvijek ima. O prošlogodišnjim aktivnostima ribokradica (i ribočuvarske službe te policije) dovoljno govori činjenica da je zaplijenjeno 177 ribarskih mreža raznih veličina i 41 vrška.
- Uz to, ribokradicama je oduzeto sedam vrški-senkera, šest brozgovaca, tri tauple,17 parangala, dvije korpe za korparenje te 22 ribolovna štapa - nabraja, dodajući da je dio štapova vraćen nakon što su njihovi vlasnici kupili ribolovnicu.
“Najnapadnutijim” vodama u ZŠRU drže Topoljski dunavac, Staru i živu Dravu te Dunav, budući da je najviše spomenutog pribora oduzeto upravo na tim mjestima. Podnesene su i četiri sudske prijave.
- U odnosu prema pretprošloj godini, aktivnosti ribokradica su se smanjile, a to je rezultat više razine znanja ribočuvara i gotovo svakodnevnog monitoringa - dodaje, ističući da svaki ribočuvar godišnje pregleda 500-tinjak ribiča.
Svi ribiči članovi nekog baranjskog ŠRD-a godišnje mogu uloviti 39,50 kilograma ribe. Budući da je uočen povećan intenzitet kupnje dnevnih dozvola, ZSRU je od Ministarstva zatražila dozvolu za prodaju dnevnih dozvola po cijeni od 60 kuna, s doplatom od 40 kuna na ime poribljavanja i ublažavanja gubitka ribljeg fonda. To obrazlažu činjenicom da je nemoguće evidentirati dnevni ulov, kao i provoditi 24-satnu kontrolu ribolovnih voda koje se protežu na 2.600 hektara.
Kompletno izvješće Ribočuvarske službe možete vidjeti u rubrici „Ribočuvari“.(gs)

 

24. veljače 2013.

Održana Godišnja skupština

frame

U Kulturnom domu u Čemincu u nedjelju, 24. veljače 2013. pod predsjedanjem predsjednika Zajednice Ivana Gerenčira održana je godišnja Izvještajna skupština ZŠRU Baranje. Nakon prihvaćanja svih izvješća o radu u 2012. i prihvaćanjem plana rada za 2013. Bez većih rasprava, donesena je odluka o isključenju iz Zajednice ŠRU „Dast“ Beli Manastir i zamrzavanju rada na godinu dana ŠRU „Kopačevo“ iz Kopačeva. Skupu se obratio i predsjednik HŠRS Vladimir Sever čestitajući Baranjcima na još jednoj uspješnoj godini rada.
Skupštini su kao gosti nazočili i dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, načelnik Općine Čeminac Damir Rešetar, dopresjednik HŠRS i predsjednik županijskog Saveza Željko Macanić i predsjednik ZŠRD Osijek Josip Dimnjašević. (ad)

 

14. veljače 2013.

Poribljene vode – zabrana ribolova

Kako je izvjestio predsjednik Zajednice Ivan Gerenčir, u četvrtak, 14. veljače izvršeno je prvo ovogodišnje poribljavanje svih stajaćih baranjskih voda. Vode su poribljene sa šest tona šarana te je stoga na snazi zabrana ribolova do nedjelje, 17. veljače. Mole se ribiči da poštuju ovu uputu. (ad)


 

13. veljače 2013.

U Baranji ribolovnicu kupuju Austrijanci, Nijemci, Srbi...

Zanimljiv je tekst objavio jedan srbijanski portal. Tvrde, naime, kako će tamošnji ribiči bojkotirati kupnju ribolovnica, čija je cjena približno 6.000 dinara, što je preračunato u našu valutu nešto više od 400-injak kuna. U Baranji, barem za sada, takvih problema nema.
- Cijena ribolovnica je na prošlogodišnjoj razini, 500 kuna za seniore, 300 za seniorke i 50 za kadete. Prodaja je počela i, s obzirom na hladnoću, odnosno smrznute ribolovne vode, ide dobro, čak i odlično - priča Ivan Gerenčir, predsjednik ZŠRU Baranje, naglašavajući kako od spomenutog iznosa Zajednici pripada 370 kuna, od čega veliki dio ''odlazi'' krovnoj organizaciji, državi... I ove godine očekuje približno 2.600 članova, čime će ova udruga opet biti ''najmnogoljudnija'' u Baranji, pa i šire.
- Baranja ima izuzetnih potencijala, o čemu pjevaju već i vrapci na grani, samo ih treba znati iskoristiti. Ribiči su jedni od tih koji ih nadaleko promoviraju, pa ne čudi da broj ovdje učlanjenih raste, unatoč sve težoj financijskih situacija - kaže Gerenčir. Važno je istaknuti kako, osim Baranjaca, ribolovnicu u nekom od 26 baranjskih športsko-ribolovnih društava kupuju stanovnici ostalih dijelova RH, ali i Austrijanci, Nijemci, Mađari i Srbi.
- Dnevna dozvola je do sada bila 60 kuna, pa se našim gostima više isplati kupiti ribolovnicu koja vrijedi cijele godine - tvrdi Gerenčir, dodajući da će na predstojećoj godišnjoj Skupštini predložiti poskupljenje dnevnih dozvola sa dosadašnjih 60 na 100 kuna. Od razlika će, dodaje, biti financirano poribljavanje približno 5.000 hektara ribolovnih voda kojima gospodari baranjska ZŠRU. Inače, prvo ovogodišnje poribljavanje baranjskih ribolovnih voda bit će obavljeno na proljeće, a poribljavanje Puškaša možda i prije. ''To moramo učiniti zbog izgradnje ribolovne staze, za koju su novci osigurani, a čekamo samo sve potrebne dozvole'' podvlači Gerenčir. (G.S.)


03. siječnja 2013.

Puškašem pliva više od sto tona somova!

Unatoč neslaganju pojedinaca i zamjerki upućenih na račun Zajednice športskih ribolovnih udruga Baranje, selektivni izlov određenih ribljih vrsta na Topoljskom dunavcu, popularnom Puškašu, bit će nastavljen ove godine. Tvrdi to predsjednik ZŠRU-a Ivan Gerenčir.
- Selektivni izlov soma i tolstolobika sigurno će biti nastavljen, i to najvjerojatnije u ožujku ili travnju - priča Gerenčir, ističući kako je tako odlučila struka i resorno ministarstvo, za što postoje svi potrebni dokumenti. Ponavlja kako je monitoringom utvrđeno da je u Puškašu najmanje sto tona somova, što je golema količina. Neki su primjerici pravi divovi, pa ih ribiči ''ni pod razno'' legalnim načinom ne mogu izvaditi iz vode. Za novi selektivni izlov nadležni su se odlučili i stoga što je prošle godine postigao rezultate relativno lošije od očekivanih.
- Za desetak dana, koliko je trajao izlov, iz vode je izvučeno prbližno 2.000 kilograma tolstolobika i petstotinjak kilograma soma. Tolstolobici su težili između 50 i 60 kilograma, dok su somovi bili između 30 i 40 kilograma - podsjeća, naglašavajući da je u vrijeme početka selektivnog izlova, krajem prošlogodišnjeg listopada, som već zauzeo ''zimsku busiju'', pa je mnoštvo ove najveće dunavske ribe ostalo u Puškašu. Ove godine, nada se Gerenčir, trebalo bi biti uhvaćeno znatno više somova.
- Ta riba čini golemu štetu, pa je, između ostaloga i zbog somova, u vodi sve manje šarana. Budući da na Puškašu planiramo izgraditi svjetsku ribolovnu stazu, šarana u vodi mora biti u dovoljnim količinama - naglašava. Važno je istaknuti, tvrde u ZŠRU, da će selektivni izlov obavljati netko od gospodarskih ribara u koje Zajednica ima povjerenja. Trideset posto od izlova pripast će upravo ribaru, dok će od novca zarađenog od prodaje 70 posto izlova, ZŠRU poribiti Puškaš plemenitom ribom, najviše šaranom.(Glas Slavonije)


05. studenoga 2012.

Proveden selektivni izlov na Puškašu

Za desetak dana, koliko je trajao izlov određenih ribljih vrsta (selektivni ribolov) na topoljskom Dunavcu, iz vode je izvučeno približno 2.000 kilograma tolstolobika i 500-injak kilograma soma. Tolstolobici su u prosjeku težili između 50 i 60 kilograma, dok su somovi bili između 30 i 40 kilograma. Ne koliko gotovo ulovljenih primjeraka somova ipak nije promijenilo mjesto boravka. Zbog njihove težine ribari ih nisu uspjeli izvući na suho!

- Monitoring je pokazao da u vodama topoljskog Dunavca ima najmanje sto tona somova. Pojedini su poput krokodila, teži od sto kilograma i jednostavno ih se ne može uloviti - kaže Ivan Gerenčir, predsjednik ZŠRU Baranje, naglašavajući kako somovi čine golemu štetu pa je u vodi sve manje šarana. Dio priče oko selektivnog ribolova na topoljskom Dunavcu vezan je upravo uz šarane, točnije izgradnju svjetske ribolovne staze.

- Planovi za ribolovnu stazu i organiziranje velikih ribolovnih natjecanja su izrađeni, dobili smo potporu s raznih instanci, ali prvo moramo riješiti pitanje nedostatka šarana, odnosno viška somova - priča, naglašavajući kako će šaranski fond, bar djelomice, ipak biti obogaćen.

Proporcionalno težini ulova prigodom nedavno završenog izlova tolstolobika i soma, u vodu će, u omjeru 70 naprama 30, biti ubačeno šarana (nešto više od 1.700 kilograma). Gerenčir, podsjeća kako je bilo dosta nedoumica oko legalnosti izlova. No, objašnjava, sve je provedeno u skladu sa zakonom, a osim toga, Zajednici su potporu dali i njezin UO, te Općina Draž, na čijem se području Dunavac nalazi.

- Rješenje smo dobili od Ministarstva poljoprivrede koje ga je proslijedilo i Zavodu za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo osječkog Poljoprivrednog fakulteta - ističe Gerenčir. Žali, kaže, što je do izlova došlo u vrijeme kada se som “utaborio” na dnu topoljskog Dunavca - popularnog Puškaša.(gs)

 

16. listopada 2012.

Baranja dobila prvoligaša

Na vodi Stara Drava u Bilju i na vodi Repnjak kod Belišća održana su posljednja dva kola Druge lige Istok. Domaćini natjecanja prvog dana bili su Darđani, a drugog dana Belišćani. Oba dana vrijeme je poslužilo, te se izvrsno lovilo. "Amurovci" su u odlučujuća dva kola ušli sa 3 boda zaostatka za vodećom ekipom Lipika, ali su odličnim rezultatima zadnjeg vikenda natjecanja uspjeli nadoknaditi zaostatak i postati prvaci lige. Na taj način ekipa je izborila plasman u prvu ligu HŠRS-a.(ad)

 

09. rujna 2012.

Mjere za sprječavanje devastacije Topoljskog dunavca

O kanalima, molovima, splavima, pontonima, bespravno sagrađenim vikendicama te budućoj natjecateljskoj ribolovnoj stazi na Topoljskom dunavcu govorilo se na sastanku na kojem su sudjelovali predstavnici ZSRD-a Baranje, Hrvatskih voda i Općine Draž. Organizirali su ga ribiči potaknuti sve većom devastacijom Topoljskog dunavca.
- Kanali niču u sve većem broju, iskopani su privatno i bez dozvola. Služe isključivo kao luke za vezanje čamaca i ribolov fizičkim osobama, ko je ne dopuštaju pristup ostalim ribičima - istaknuli su predstavnici baranjskog ZSRD-a, napominjući kako se time onemogućava korištenje dunavca kao općeg dobra. Veliki problem predstavlja nicanje molova i splavi, često izrađenih od ekološki neprihvatljivih materijala. Oni ne služe za opće dobro, a postavljeni su bez dozvola. Primijećena je i bespravna gradnja vikendica uz samu obalu, što je zakonom za branjeno. S primjedbama su se složili svi sudionici sas tanka, pa su doneseni zaključci koji će se vrlo brzo početi primjenjivati.
Tako vlasnici kanala moraju omogućiti slobodan pristup i korištenje svima ili ga vratiti u prvobitno stanje, a svako buduće iskapanje moguće je samo uz dozvolu. Što se molova, splavi i pontona tiče, naloženo je uklanjanje ekološki neprihvatljivih te naglašeno kako se ubuduće mogu graditi prema važećim standardima, uz posjedovanje potrebnih dozvola, te u skladu s UP-om. Vlasnicima bespravno sagrađenih vikendica Općina Draž uputit će upozorenje s rokovima do kojih moraju ishoditi dozvolu, u suprotnom, bit će prijavljeni nadležnoj inspekciji. Kako su istaknuli predstavnici Hrvatskih voda, u tijeku je izrada Studija korištenja vode iz dunavca kojoj je cilj zaštita prirode, očuvanje ribljeg fonda te potreba za navodnjavanjem okolne zemlje. Ribiči su posebno ponosni na buduću natjecateljsko-ribolovnu stazu koja će biti dostojna svjetskih natjecanja. ''Planirana dužina staze je 1,5 kilometara, a mogla bi biti gotova već iduće godine'', kaže Ivan Gerenčir, predsjednik baranjskog ZSRD-a, naglašavajući da će se staza protezati između dva vikend-naselja.(gs)
27. kolovoza 2012.

Suša nije ugrozila ribolovne vode

Unatoč tropskim vrućinama i nezapamćenoj suši, baranjske ribolovne vode, točnije fauna u njima, nije ugrožena. Tvrdi to Ivan Gerenčir, predsjednik baranjske Zajednice sportsko-ribolovnih društava. “Obišli smo najveće kanale i uvjerili se da u svakom od njih vode ima”, kaže, naglašavajući kako nema dojava o okrnjenom ribljem fondu, unatoč suši u vrijeme mrijesta. To objašnjava činjenicom da se riba tijekom proljeća povukla na sigurno, pa je mrijest uspješniji nego što se očekivalo. Baranjski su ribiči tijekom poribljavanja obogatili riblji fond ubacivši u vode približno 6.000 kilograma ribe. Nema više ni ''uzbune'' zbog navodnjavanja poljoprivrednih površina u okolici Puškaša. S predstavnicima Belja Zajednca Baranje je, uz pomoć Općine Draž, uspjela se dogovoriti o daljnjim načinima korištenja vode iz tog dunavca.(gs)

 

18. lipnja 2012.

Nezapamćeni ulovi na Somijadi 2012.

U organizaciji Zajednice ŠRU Baranje tijekom proteklog vikenda na Topoljskom dunavcu –Puškašu održana je Somijada 2012. Nakon nekoliko relativno „mršavih“ godina, naša najveća slatkovodna grabežljivica ove je godine vrlo dobro grizla.
Pobjednik Somijade je ekipa Tehno elektro 1 iz Viškovaca koja je ulovila četiri soma i to od 16, 13, 12 i 10 kilograma. Drugo mjesto pripalo je Baranjcima - duboševačkoj ekipi Predator sa ulovljenim „brkonjom“ teškim 21,5 kilograma. Treći su također Viškovčani (ekipa Tehno elektro 2) sa ulovljenim somom od 13,1 kilograma. Nastupilo je 23 ekipe i osam pojedinaca. Pobjednici su osvojili 3.000 kuna, drugoplasirani 2.000 kuna, a trećeplasirani 1.000 kuna. (ad)


4. lipnja 2012.

Baranjska somijada 2012. - prijave

Pozivamo sve ribiče lijepe naše Hrvatske pa i šire da se odazovu na ovo jedinstveno natjecanje u lovu na našu najveću riječnu ribu grabljivicu soma u neprekidnom trajanju od 42 sata.
Organizator: Zajednica ŠRU Baranje Beli Manastir
Mjesto održavanja: Topoljski dunavac - Puškaš
Datum održavanja: 15.-17.06.2012.
Kotizacija: Pojedinac 150 kn, ekipa 300 kn
Staza za lov: od drugog vira pa do Balić foka
Zainteresirani se mogu prijaviti na natjecanje kao pojedinac ili kao ekipa. Ekipu čine 3 člana od kojih ribu smiju loviti samo dvojica, i to svaki sa po tri ribolovna pribora na kojima je po jedna udica. Pojedinac lovi sa tri ribolovna pribora.
Ribolov iz čamca je dozvoljen.
Čamac se smije kretati dužinom cijele staze neograničeno.
Ako na natjecanju lovi ekipa jedan član može loviti sa obale neposredno uz svoj logor, a drugi može iz čamca ili sa obale udaljen nekoliko metara od prvog ali ne dalje od 50 metara ako lovi sa obale.
Na natjecanju se neće izvlačiti startne pozicije, vec će se natjecateljima omogućiti odabir mjesta za ribolov i logor, kojeg će si sami i urediti.
Pozicije za logor i ribolov moći će se izabrati i zauzeti u petak 15.6.2012. već od 6 sati ujutro.
Svaki natjecatelj ili ekipa dobit će svoj broj koji će morati istaknuti na vidnom mjestu u logoru i na čamcu, a po noći i osvijetliti.
OTVORENJE NATJECANJA:
Otvorenje natjecanja je 15.6.2012. u 14 sati ispred ribičkog doma ZŠRU Baranje na Topoljskom Dunavcu-vikend naselje kod crkve Sv. Petra.
SATNICA NATJECANJA:
PETAK 15.6.2012.
14,00 - 15,00 otvaranje natjecanja
15,00 - 16,00 odlazak na stazu
16,00 početak natjecanja
NEDJELJA 17.6.2012.
10,00 završetak natjecanja
12,00 proglašenje pobjednika i uručenje nagrada i priznanja
Prijave se mogu dostaviti do zaključno 14.6.2012. (četvrtak) u 15 sati u ZŠRU Baranja na tel/fax 031/701-163 u vremenu od 8,00 do 15,00 sati.
Prijavit će se moći i na sam dan održavanja natjecanaj tj. 15.6.2012. do 14 sati gdje će se moći uplatiti i kotizacija.
Ekipe ili pojedinci koji vrše uplatu kotizacije na žiro račun ZŠRU Baranje dužni su prilikom prijave priložiti i preslik uplatnice kao dokaz o uplati kotizacije.
Adresa organizatora: ZŠRU Baranje sv. Martina 1A, Beli Manastir.
Broj žiro-računa: 2390001-1100185453
Kontak brojevi:
099-708-6844 Marina Škulac, administrator zajednice
098-181-4739 Anđelko Martinčević, predsjednik natjecateljske komisije
Domaćin natjecanja će za prvo, drugo, treće mjesto i najulov osigurati vrijedne nagrade te za sve natjecatelje završni ručak u nedjelju 17.6.2012.

 

Ispit za ribočuvare:

U četvrtak 14.06.2012. s početkom u 16 sati u prostorijama ZŠRU Baranje (Sv. Martina 1a, Beli Manastir) održat će se polaganje za ribočuvare.

Informacije na tel. 031/701-163

Ribički ispit:

U subotu 16.6.2012. s početkom u 17 sati održat će se polaganje ribičkog ispita za ribiče - pripravnike, odnosno za one osobe koje nemaju uvjerenje o položenom ribičkom ispitu, a žele biti ribolovci.

Informacije na tel. 031/701-163
Organizator
Zajednica ZŠRU Baranje


16. svibnja 2012.

Drugo poribljavanje u 2012.

Članovi baranjske Zajednice sportskih ribolovnih društava obavili su drugo ovogodišnje poribljavanje dijela ribolovnih voda.

Kako ističe predsjednik ZŠRD-a, Ivan Gerenčir, u vode je ubačeno 5.000 kilograma šarana i 1.000 kilograma amura. Najviše ribe ubacili su u Topoljski dunavac i Staru Dravu. ''Do kraja godine sigurno ćemo obaviti još jedno poribljavanje'', rekao je Gerenčir, dodavši da će to biti najvjerojatnije u jesen.(gs)


27. ožujka 2012.

Borba protiv ribokradica

“Nadriribiči” su se probudili iz zimskog sna i na baranjskim ribolovnim vodama. Tvrdi to Ivan Gerenčir, predsjednik baranjske Zajednice udruga sportsko-ribolovnih društava, ističući da je ribočuvarska služba udvostručila napore i neprestano je na terenu.
- Za samo nekoliko dana u krađi ribe spriječili smo trojicu ribokradica, a javnost ćemo upoznati s njihovim imenina i prezimenima, ali i s eventualnom pojavom novih - naglašava Gerenčir, otkrivajući samo da je riječ o stanovnicima Luga, Gajića i Draža. Krivolovili su vrškama i mrežama, a šteta koju su počinili je velika. Ribokradice su, objašnjava, iz svojih skrovišta izašli zajedno sa suncem i lijepim vremenom.
- Riba se digla i kreće se, pa je lak plijen. Da stvar bude žalosnija, u mrežama smo zatekli veće primjerke ribe za koju vrijedi lovostaj. Polako počinje mrijest i ostalih vrsta riba, ali to ribokradicama ne predstavlja ništa - naglašava Gerenčir, najavljujući prijave protiv ne savjesnih nazoviribiča.
Ribočuvarska služba baranjskog ZUSRD-a prošle je godine bila prilično aktivna i učinkovita. Tako su zaplijenili više od 4.000 metara raznih mreža, mnogo vrški i ostalog pribora kojim su se služili ribokradice. U evidenciji su i mnoge prijave, sve u cilju zaštite ribljeg fonda.(gs)

 

26. veljače 2012.

Održana Skupština baranjskih ribiča

Početak godine vrijeme je rezimiranja prošlogodišnjih rezultata i ''kovanja'' planova za budućnost, ukratko - vrijeme održavanja izvještajnih skupština. Taj su posao tijekom vikenda odradili i baranjski ribiči, najmnogobrojnija baranjska udruga u koju je, posredstvom matičnih ŠRD-ova, učlanjeno približno 2.600 osoba.

Prošla je godina završila zadovoljavajuće, pa ćemo nastojati da i ova bude slična - istaknuo je predsjednik baranjske ZŠRD Ivan Gerenčir, naglasivši kako je godina počela sa upisom dvaju novih ŠRD-ova, Štuka iz Popovca i Spin iz Belog Manastira. Podsjetio je Gerenčir na prošlogodišnja poribljavanja, tijekom kojih je u ribolovnim vodama završilo približno 15.000 kilograma ribe. Zadovoljan je i radom ribočuvarske službe, koja je, primjerice, lani zaplijenila 4.000 metara mreža, mnogo vrški i ostalog pribora kojim su se služile ribokradice. U evidenciji su i mnogobrojne prijave, sve u cilju zaštite ribljeg fonda.

- Unatoč poskupljenju ribolovnica, prošle je godine zabilježeno tek neznatno smanjenje članstva, a sudeći po početku prodaje novih ribolovnica, sličan broj sportskih ribiča očekujemo i ove godine - naglasio je. Baranjske ribolovne vode važan su kamenčić i u mozaiku HŠRS-a, što je potvrdio njegov predsjednik Vladimir Sever.

Baranja je najbogatiji prostor sa ribolovnim vodama u Hrvatskoj. Ribe ima dovoljno za brojne sportske ribiče, a samo mali iskorak je potreban da ovdje počnu dolaziti i strani ribiči - istaknuo je Sever, naglasivši da je potrebno poraditi na ishođenju dozvola od resornih ministarstava za povećanje ribljeg fonda i njegovoj daljnjoj zaštiti, posebice kapitalnih primjeraka, što je pravi recept za daljni razvoj kontinentalnog turizma kada je sportski ribolov u pitanju.

Baranjske ribiče pozdravili su dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, predsjedni županijskog ribolovnog saveza Željko Macanić, te načelnici općina Draž i Čeminac, Stipan Šašlin odnosno Damir Rešetar. Najavljen je i osječki sajam lova i ribolova - Salori, koji će biti održan u travnju. (gs)


6. siječnja 2012.

Poribili s 15 tona ribe u 2011.

Približno 6.000 kilograma šarana u prosincu te tona više u ožujku rezime je prošlogodišnjeg poribljavanja baranjskih ribolovnih voda. Sve mu valja dodati i 2.000 kilograma amura koje su članovi ZŠRD-a Baranje u vode ubacili početkom ovogodišnjeg siječnja.

- Već određeno vrijeme baranjske ribolovne vode poribljujemo sličnim količinama po dva puta godišnje, tijekom proljeća i jeseni ili zime, a s takvim načinom, koji se pokazao najboljim, nastavit ćemo i ubuduće - priča Ivan Gerenčir, predsjednik ZŠRD-a Baranje, dodajući kako su šaranski primjerci bili teški između dva i četiri kilograma, a njihov izlov, uz uvjet da se ribiči ponašaju sportski (po dva manja ili jedan veći) dozvoljen je bio samo dan nakon poribljavanja i prilagodbe na nova staništa. Odmah nakon poribljavanja još budnija postaje i ribočuvarska služba baranjskog ZŠRD-a koja je prošle godine zabilježila nekoliko vrijednih ''ulova''. Inače, baranjske riblje vode koje se prostiru na približno 4.000 hektara pripadaju u red ribom najbogatijih u ovom dijelu Europe.

Upravo stoga se svake godine u neko od 24 baranjska sportsko-ribolovna društva učlanjuje više od 2.600 ribiča iz raznih dijelova Hrvatske. Tako će biti i ove godine, budući da nije dogovoren reciprocitet s osječkim ribičima. Drugim riječima, ribiči s ribolovnicom kupljenom u Osijeku neće moći u legalan ribolov na području Baranje.(gs)

 


27. prosinca 2011.

Prodaja ribolovnica

27. prosinca 2011. u svim baranjskim sportsko-ribolovnim društvima počela je prodaja ribolovnica za 2012. godinu, saznajemo od Ivana Gerenčira, predsjednika baranjske ZSRD. Ističe da od 1. siječnja, kao što je ranije bio slučaj, neće biti dozvoljen ribolov osobama sa ovogodišnjim ribolovnicama, niti kupovina dnevnih dozvola na vodi.

- Cijena ribolovnica je na ovogodišnjoj razini, dakle 500 kuna za seniore, 300 kuna za seniorke i 50 kuna za kadete.

Dnevna dozvola stoji 60 kuna, a može se kupiti u ribolovnim društvima - kaže, dodajući da su ove godine imali približno 2.600 članova, dok iduće godine, zbog kvalitetno obavljenog poribljavanja, očekuje još veći broj ribiča učlanjenih u baranjske SRD-ove. Upozorava da će ribočuvarske službe i nadalje ''češljati'' teren, te naglašava da će svim ribičima koji budu zatečeni bez ribolovnice biti oduzet ribolovni pribor i podnešena prekršajna prijava.


- Kazne za ovaj prekršaj kreću se od 500 do 1.000 kuna, pa je pametnije kupiti ribolovnicu nego za jedan nepromišljen izlet izdvajati toliko novaca - podvlači. Inače, reciprociteta sa osječkom ZSRD neće biti ni iduće godine, što znači da će Osječani moći riboloviti na baranjskim ribolovnim vodama samo ako su članovi nekog od baranjskih društava. Isto vrijedi i za baranjske ribiče koji žele riboloviti na osječkim vodama. Jedina zajednička ribolovna voda je živi tok rijeke Drave. - Do dogovora nije došlo zbog članarine. Naši ribiči plaćaju članarinu 100 kuna, dok je u osječkoj zajednici ona 50 kuna - kaže Gerenčir.

 


27. prosinca 2011.

Baranjac kapiten reprezentacije

Baranja je konačno dobila svog kapitana jedne hrvatske selekcije. Darko Kobijak, 36-godišnji Belomanastirac, član darđanskog ŠRD-a Amur, nosit će “kapetansku vrpcu” na Svjetskom ribolovnom prvenstvu koje će krajem mjeseca, zajedno s Olimpijskim ribolovnim igrama, biti održano u talijanskom gradu Ostellatu.

Hrvatska “repka” očekuje dobar plasman, a jedan od aduta je, objašnjava Kobijak, činjenica što će se na tamošnjoj ribolovnoj vodi loviti - deverike, bijela riba koja je poprilično zastupljena u domaćim vodama i o kojoj naši znaju sve. Ili gotovo sve.
- Riječ je o natjecanju u lovu ribe udicom na plovak tijekom kojeg kompletan ulov, nakon vaganja, bude vraćen u vodu - priča Kobijak, naglašavajući kako se reprezentativni status može izboriti zbrajanjem rezultata s domaćih natjecanja.
Ovoga puta, kao kapetan, neće loviti ribu, ali će pomagati savjetima.
- Trener i kapetan ne love na natjecanju, što je u ribolovnom svijetu uobičajeno. Trener Vondrak višegodišnji je reprezentativac, a ja sam na prošlom Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj bio najuspješniji član reprezentacije, što je bilo dovoljno da budem počašćen imenovanjem za kapetana - priča, dodajući da iza sebe ima niz odličja i priznanja s raznih ribolovnih natjecanja.
Osvojio je gotovo sve što se u Hrvatskoj moglo osvojiti, a osim odličja s državnim timom, želja mu je biti pojedinačni prvak Hrvatske. Ta mu titula nedostaje samo zbog tehničkih ra zloga. Nijedan njegov klub, naime, nije bio član Prve hrvatske lige, ali budući da su njegovi “amurovci” dva kola prije kraja natjecanja prvoplasirani u drugoligaškom natjecanju, iduće mu se godine i ta želja možda ostvari.
- U ribolovu jednostavno uživam. Za treninge k ristim gotovo sve slobodno vrijeme, a godišnje sudjelujem na 40-ak raznih nat jecanja - kaže Kobijak, pod vlačeći da nije od onih koji se slika s trofejnim prim jercima. Njih i ne traži budući da peca na plovak i uživa u prirodi...(gs)


28. kolovoza 2011.

Završena baranjska liga

U nedjelju 28.08.2011. u domaćinstvu ŠRD "Karas" Bilje na Staroj Dravi u Bilju održao je posljednje, peto kolo Baranjske lige u kategorijama seniora i seniorki, te treće kolo iste lige za juniorske i kadetske kategorije.

> rezultati